Vârtejurile de păr. Ce înseamnă dacă ai așa ceva pe cap?

Vârtejurile de păr. Ce înseamnă dacă ai așa ceva pe cap?

Începem să observăm vârtejurile de păr încă din copilărie. Acestea ne împiedică să ne aranjăm părul și atrag atenția celor superstițioși. Un vârtej în frunte este semn că vei supraviețui soțului tău, iar bebelușii cu două vârtejuri sunt obraznici pe când cei cu trei vârtejuri sunt norocoși.

Științific vorbind, ultimele studii au arătat că aceste vârtejuri au proprietatea de a salva vieți. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan SUA că gena ce dă aceste vârtejuri ar putea ascunde ascunde secretul luptei împotriva cancerului.

Gena ce dă vârtejurile de păr face parte din grupul genelor de polaritate. Acestea sunt responsabile de menținerea fluxului de nutrienți către celule. Una dintre efectele secundare produse de aceste gene este  stimularea anumitor structuri biologice să formeze modele genetice opuse, cum este în cazul părului de pe cap, ducând la creșterea firelor de păr în sensuri diferite.

Cum acționează aceste gene în lupta împotriva cancerului?

Proteina responsabilă cu organizarea genelor de polaritate este cunoscută ca proteina ce suprimă dezvoltarea tumorilor.

Cercetătorii au experimentat pe musculița de oțet, Drosophila Melanogaster. La eliminarea genelor de polaritate, vârtejurile de păr au dispărut ceea ce i-a dus pe cercertători că aceste gene sunt  responsabile de aceste vârtejuri de păr.

Deși cercetările sunt la început, oamenii de știință lucrează la un tratament care să restaureze această proteină a genelor de polaritate la pacienții bolnavi de cancer.