Un acoperis abrupt determina volumetria casei

Un acoperis abrupt determina volumetria casei
Protejata de un acoperis amplu, intr-o singura apa, aceasta casa din Japonia isi extinde interioarele mai departe de granitele fizice impuse de anvelopanta uniforma a volumului. Biroul de proiectare mA-style Architects a proiectat casa Eaves (Streasina) tinand cont de necesitatea crearii unor spatii confortabile in legatura directa cu mediul inconjurator. Forma volumetriei si a spatiilor interioare a fost influentata de prezenta acestui acoperis masiv, orientat astfel incat sa ofere casei o buna insorire. Suprafata uniforma a acoperisului este decupata din loc in loc cu vitraje de diferite dimensiuni ce distribuie lumna naturala in fiecare incapere. Desi privit de la departare acoperisul pare ca ajunge pana la nivelul solului, ei bine arhitectii au dispus ca acesta sa stea la o distanta de 1.50m fata de teren. La parter, casa se inchide cu un perete vitrat ce asigura vedere spre gradina fara ca trecatorii sa poata privi la interior. Alternarea spatiilor inchise cu cele deschise creaza o dinamica puternica in folosirea lor, astfel ca pe tot parcursul anului casa este adaptata climei si cerintelor curente. Suprafetele din sticla ofera o legatura vizuala directa cu gradina, estompand granita dintre spatiul interior si cel exterior.   Panta accentuata a permis crearea la interior a unei zone de etaj partial, unde de o parte si de alta a zonei deservita de pasarela si care contine biblioteca se afla un dormitor si un birou. Spatiile de zi precum bucataria, locul de luat masa, zona de discutii si baia se afla amenajate la parter.   La interior paleta de materiale si finisaje folosita este una minimala, bazandu-se pe materiale naturale precum lemnul netratat, betonul si metalul. Spatiile sunt functionale si confortabile, fara a exagera in elemente decorative.