Povestea incredibilă a lui "Venus Hottentot". Ce au făcut europenii pentru amuzament şi de dragul ştiinţei - VIDEO

Povestea incredibilă a lui

Sarah Baartman este un nume pe care orice om ar trebui să îl cunoască şi astfel să îşi amintească de greşelile pe care strămoşii noştri le-au făcut de dragul amuzamentului şi al ştiinţei.

Sarah Baartman s-a născut într-o familie de Khoisan, într-un spaţiu cunoscut astăzi drept provincia Eastern Cape a Africii de Sud, dar a rămas de tânără orfană. Saartjie, este diminutivul numelui său, în limba afrikaans acesta fiind folosit pentru a indica familiaritatea. Numele ei real nu este cunoscut.

În 1810, atunci când Saartjie Baartman avea în jur de 20 de ani, ea a fost convinsă de un doctor englez, numit William Dunlop, să călătorească alături de el în Marea Britanie sub promisiunea bogăţiei.

FOTO: Wikipedia    

Cu toate acestea, odată ajunsă în Anglia, femeia din tribul Khoisan a fost considerată o ciudăţenie şi a fost afişată în faţa publicului ca o curiozitate sexuală, ajungând totodată faimoasă în întreaga Europă graţie posteriorului său.

FOTO: Wikipedia    

Supranumită de britanici "Venus Hottentot" (n.r. hotentot=popor din sudul Africii), femeia de culoare a fost dusă în 1814 la Paris şi unde  a continuat să fie expusă în public ca o ciudăţenie. Ea a devenit, totodată, obiect al studiului ştiinţific şi medical care a format principalele idei ale europenilor cu privire la sexualitatea femeilor de culoare.

Când a murit, în 1816, a fost realizat un mulaj al corpului ei, scheletul ei a fost extirpat, iar creierul şi organele sale genitale au ajuns în borcane la un muzeu din Paris unde au rămas expuse până în 1985.

Sursă: YouTube

După cinci ani de negocieri cu autorităţile franceze pentru returnarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Saartjie Baartman, guvernul Africii de Sud a reuşit să o aducă, în sfârşit, pe femeie înapoi în ţară.

FOTO: Wikipedia    

Pe 3 mai 2002, printr-o ceremonie emoţionantă la care au participat oamenii tribului Khoisan, Baartman a fost întâmpinată acasă, iar acum, rămăşiţele sale pământeşti sunt îngropate în provincia Eastern Cape, locul unde s-a născut.

Sursă: dancehallvybz.com