Pantofii Oxford

Pantofii Oxford

Cu toții poate că am auzit la un moment dat de pantofii model Oxford. În următoarele rânduri vă voi prezenta câteva idei de asortare a acestora, o scurtă istorie a acestui model, dar și o clasificare succintă a pantofilor Oxford.

Oxford sunt tipul de pantof formal tradițional și destul de permisiv în combinații vestimentare, chiar dacă cel mai bine se așază lângă pantalonii de costum. Pot fi găsiți într-o gamă largă de culori și sunt ușor de recunoscut pentru ochiurile de șireturi foarte apropiate unele de altele în partea superioară. Moda a plecat din Scoția și Irlanda de la un tip de gheată din jurul anilor 1800, numită Oxonian, care și-a schimbat designul în timp datorită cerințelor studenților de la Universitatea Oxford. În Franța li se spune pantofi Richelieu, iar în țările de origine mai sunt cunoscuți și ca „Balmoral“, denumire dată după un castel al reginei. Același nume pare a fi folosit frecvent și în SUA.

Un bărbat bine îmbrăcat este întotdeauna caracterizat de alegerea corectă a pantofilor în funcţie de fiecare ocazie în parte. De aceea, din nu trebuie să lipsească o pereche de pantofi de tip Oxford. Daca sunteţi mai elegant, pantofii de tipul Oxford rămân principala recomandare, mai ales că încălțămintea clasică nu moare niciodată. Un Oxford este un stil de pantof cu şiret, caracterizat prin faptul că au carâmbul închis şi se pretează, prin definiţie, la ţinutele business sau formale. Datorită croielii, îmbinarea între pantalon şi pantof ar trebui să tindă spre perfecţiune.

Modelul clasic de pantofi Oxford este negru, se recunoaşte uşor datorită ochiurilor de şireturi foarte apropiate, în partea superioară. Astăzi, accepţiunea acestui model de pantofi s-a extins, fiind disponibili într-o gamă variată de nuanţe. Pe varianta neagră, reprezintă cel mai formal model de încălţăminte bărbătească. Se pot purta atât la birou, cât şi la evenimente de ceremonie sau recepţii formale.

Varianta maro (închisă sau deschisă) se poartă de obicei în ținutele casual (inclusiv jeanși), dar la fel de bine merg și la .

Pantofii Oxford Brogue

Pantofii Oxford pot fi simpli sau decorați în diferite feluri și proporții. Înfrumusețările sunt date de perforații făcute în pielea bombeului, pe căpută sau pe laterale. În limba engleză, modelele decorate se numesc brogue și variază de la găuri fine aplicate la marginea bombeului (quarter brogue) până la modele „ciuruite“ pe de-a-ntregul (full brogue). O  variație cunoscută este modelul Oxford WingTip în cazul căruia pielea folosită pentru bombeu se prelungește până la jumătatea tălpii.

Pantofii Oxford

se referea la modele mici, puncte perforate, în cusături și cu baza bombată în timp ce Wing Tip, vine de la bombeu in forma de aripă. În general aceste două designuri sunt omologate și întregite într-o pereche de pantofi  numită la alegere Brogue sau Wing Tip (vezi poza de mai sus). Se poartă la costum negru (dacă pantofii sunt de culoare neagră), costum bleumarin/gri (dacă pantofii sunt de culoare maro) sau chiar la jeans. Tipul de pantof brogue nu este nici prea formal nici prea clasic, dar poate fi purtat cu orice tip de haine care merg cu pantofi, orice îți place și în care arați fantastic. Aceștia sunt pantofii care necesită personalitate și flair.

Există chiar și o clasificare a pantofilor Oxford:

1.Varianta clasică – remarcată printr-o linie de cusatură ce desparte vârful pantofului de zona sa mediană. Nu prezintă niciun fel de decorațiuni sau aplicații.

Pantofii Oxford

2.Semi-brogue – se diferentiază prin orificiile aplicate manual în zona cusăturii frontale, ce formează doar în vârful pantofului o broderie.

Full-brogue – au un model de broderie în vârful pantofului. Prezintă decorațiuni, prin perforarea pielii, atât în partea anterioară, cât și la cusături și în părțile laterale.

 

sursa foto: , , , ,  și .