Importanța deparazitării animalelor pe perioada verii

Cât de important este să deparazitezi animalele în timpul sezonului cald? Știai că este absolut necesar ca animalul tău de companie să fie deparazitat vara? Care este metoda cea mai bună de deparazitare a animalelor vara?

Îngrijirea animalelor pe timpul verii precum și deparazitarea lor sunt lucruri importate pe care trebuie să le știe orice persoană care deține un animal de companie. După trecerea sezonului de iarnă, vara este anotimpul care trezește la viață animalele din punctul de vedere al mirosurilor și culorilor de tot felul, începând perioada de călduri a acestora. Este extrem de important să știți că această perioadă nu este prea favorabilă micilor patrupede pe care le țineți în casă existând câteva disconforturi pentru acestea și mici pericole la tot pasul. În micul ghid de mai jos puteți citi care sunt pericolele și disconforturile cauzate de venirea sezonului cald pentru animalul dumneavoastră de companie dar și metodele recomandate de către medicii veterinari de deparazitare pe timpului verii și cât de importantă este această acțiune.

Canicula – cel mai mare pericol pentru animalele ținute în casă

Primul și principalul pericol pentru animalele de companie pe care le dețineți acasă este căldura. Atât câinii cât și felinele nu sunt animale care se acomodează imediat la temperaturile mari, mai ales datorită faptului că temperatura lor corporală este păstrată prin intermediul transpirației labuțelor de la picioare și mai puțin pe tot corpul lor. De asemenea, nici blana pisicilor și a câinilor nu îi avantajează deloc din acest punct de vedere. Acesta este și motivul principal pentru care în perioada sezonului cald micile patrupede pot cauza diferite alergii, eczeme și pișcături. Alte dezavantaje aduse de căldură asupra animalelor de companie este lipsa apetitului, ele pot prezenta mucoase lipicioase sau uscate precum și pierderea elasticității pielei, cauza principală din acest punct de vedere fiind deshidratarea.

În timpul sezonului cald deshidratarea este o cauză comună atât la feline cât și la căței. Tocmai de aceea medicii veterinari vă recomandă să urmați câteva sfaturi importante pentru hidratarea corectă a animalelor dumneavoastră de companie, după cum urmează -

1. Indiferent de câtă treaba ați avea în oraș și animalul dumneavoastră de companie va însoțește, sub nici o formă această nu trebuie lăsat în mașină, chiar și dacă aveți unul sau mai multe geamuri deschise.

2. Locul de odihnă a animalelor de companie nu trebuie să fie foarte însorite, fiind indicat că acestea să fie ferite cât mai mult de razele ultraviolete ale soarelui.

3. Spălați animalul pe care îl țineți în casă cât mai des, astfel încât blana și pielea aceastuia să nu se deshidrateze și să își piardă elasticitatea în timpul perioadei de vară.

4. Orele de vârf de la prânz și până la ora 16 după amiază nu sunt recomandate pentru plimbarea micului dumneavoastră patruped dacă în atmosfera este prezentă canicula. Specialiștii care își desfășoară activitatea zilnică profesională în acest domeniu vă recomandă să vă plimbați animalul de companie atunci când căldura de afară este insuportabilă, dimineața devreme sau seara. În cazul în care nu aveți cum să îl scoateți afară decât în orele de vârf de la prânz și până la ora 16 este indicat să evitați pe cât posibil trotuarele, asfaltul și mai ales nisipul, datorită faptului că acestea sunt cele mai predispuse la încălzire excesivă. Este indicat deci să faceți o plimbare pe iarbă sau direct pe pământ astfel încât animalele dumneavoastră să nu se infierbânte inutil la lăbuțe.

5. Consumul de apă este cel mai important factor care trebuie luat în considerare atunci când vorbim despre deshidratarea animalului dumneavoastră de companie. Apa trebuie să fie dată micului patruped la discreție, să fie cât mai proaspătă, mai rece și mai curată, schimbarea ei făcându-se de câte ori pe zi este posibil. În cazul în care animalul nu vrea să bea multă apă este bine să îl încurajați dumneavoastră să o facă.

6. Este recomandat că în timpul verii să se împartă hrana animalului în două tranșe, astfel încât aceasta să se acorde dimineața și seara. În miezul zilei în timpul verii apetitul câinilor și pisicilor, precum și a animalelor în general este mult mai scăzut și din acest motiv nu vor mânca ce le puneți în castron.

7. Orele de odihnă de după amiază sunt recomandate pentru animalele de companie, cu condiția ca locația unde se odihnesc să fie cât mai ferită de razele soarelui.

8. În cazul în care sunteți în posesia unui cățel sau a unei pisici de rasă cu părul lung este strict recomandat să vă tundeți animalul cât de des puteți. De asemenea și patrupedele cu părul scurt trebuie tunse în timpul verii de mai multe ori.

Paraziții

Paraziții sunt principalul pericol la care sunt supuse animalele de companie și nu numai în timpul verii. Tocmai acesta este și motivul pentru care medicii veterinari din țară și din străinătate vă sfătuiesc să deparazitați animalul de companie din casă înainte de începerea anotimpului cald, această deparazitare fiind extrem de importantă pentru sănătatea lor dar și a dumneavoastră. Pentru a înțelege cât de mare este importanța deparazitării animalelor pe timpul verii, mai întâi de toate trebuie să știți că paraziții se împart în două grupe mari.

  • Paraziții externi

În această categorie intră puricii și căpușele. Atât la câini cât și la pisici, cu precădere la pisici căpușele nu rezistă foarte mult. Acest lucru se întâmplă mai ales datorită faptului că felinele sunt cunoscute pentru metodele lor de toaletizare. O pisică se spală singură spre deosebire de un câine, pe acesta din urmă căpușele supraviețuind mai mult.

În comerț găsiți diferite produse pentru câini și pisici care pot fi aplicate pe pielea și blana animalului cu scopul de a scăpa de căpușe sau de purici. Trebuie să știți că fiecare tratament în parte, atât pentru feline cât și pentru canine se aplică pe suprafețe diferite sau au un grad de acoperire a suprafeței mai mare sau mai mic. De cele mai multe ori aceste produse de deparazitare externă pentru vară sau pentru celelalte anotimpuri se găsesc în farmaciile veterinare sau în magazinele de profil de pe internet ori în cele locale sub două forme, respectiv - unele dintre ele se prezintă sub formă de zgardă, acestea având rezistență de lungă durată la paraziți însă sunt recomandate câinilor și pisicilor care nu au încă purici și căpușe, zgarda fiind de fapt o metodă de protecție asupra acestor paraziți iar alte produse se găsesc de cumpărat sub formă de pipete, denumite și spot-on. Acestea din urmă sunt recomandate atât pentru câini cât și pentru pisicile care au purici sau căpușe. În plus, cu un tratament de paraziți sub formă de pipetă poți și să îi protejezi pe aceștia de eventualii intruși. Cu toate acestea, substanța din pipetele respective au o perioada de eficientă de maxim o luna de zile.

  1. veterinari recomandă totuși persoanelor care dețin acasă pisici sau câini ca la începutul anotimpului cald să achiziționeze atât zgarda anti – purici și căpușe cât și tratamentele sub formă de pipetă, folosirea ambelor asigurând animalului dumneavoastră de companie protecție supremă asupra paraziților externi. Tot aceștia sfătuiesc să se acorde atenție modului de aplicare a acestora, respectiv mai întâi de toate pisica sau câinele să fie curățate cu ajutorul tratamentului spot-on și mai apoi să li se pună zgarda, scopul acesteia din urmă fiind acela de a proteja animalul pe tot parcursul anului de paraziții externi.
  • Paraziții interni

Viermii intestinali de toate felurile reprezintă categoria de paraziți interni. În intestinele câinilor și pisicilor se pot forma numeroase tipuri de viermi intestinali însă cei mai cunoscuți dintre ei pot fi chiar fatali omului existând riscul major ca stăpânul să se contamineze cu ei. Tocmai de aceea este extrem de important să știm care sunt acești viermi intestinali și cum putem să ne protejăm de ei sau să îi eliminăm din organismul nostru și al micilor patrupede pe care le avem în posesie, după cum urmează –

- Teniile cu denumirea medicală și de cetode sau de viermi plați precum - Taenia hidatigena, Echinococus granulosus, Tenia multiceps etc

- Nematodele sau viermii rotunzi.

Câinele este animalul de companie cel mai predispus la contaminarea cu acești viermi intestinali prin intermediul consumului de hrană care are în compoziția ei larve. Dipilidium caninum este parazitul intern cel mai comun întâlnit la aceștia. În plus, acesta poate fi luat și de către om prin ingerarea lui accidentală.

Echinococus granulosus este o larvă mult mai periculoasă pentru animalul de companie dar mai ales pentru oameni, aceasta cauzând hidatidoză. Afecțiunea denumită medical hidatidoză provoacă posesorilor acestei larve o stare de oboseală generală, anemie și lipsa poftei de mâncare, larva fiind epuizantă pentru aceștia și acționând în mod negativ asupra sistemului nervos uman. Simptomele care apar în general la contaminarea animalului de companie cu această larvă sunt – apariția proglotelor în fecale, prurit cutanat sau prurit anal.

Diphilobotrium latum este un alt parazit intern al animalelor de companie întâlnit îndeosebi la câini care poate ajunge la o mărime foarte mare și manifestându-se asupra organismului canin sub formă unor peștișori, contaminarea făcându-se tot prin digestie, atunci când câinele mănâncă hrană infestată cu aceste larve. Dacă observați că acesta este mai mereu obosit și nu are poftă de mâncare este cazul să apelați la sfaturile și recomandările medicilor de specialitate.

Paraziții rotunzi sunt destul de comuni și se întâlnesc atât la câini cât și la pisici, limbricii fiind cei mai populari. Problema principala o prezintă fixarea acestor paraziți rotunzi la animalele de companie, ei fiind liberi în lumenul intestinului, nerămânând fixați la nivelul mucoasei intestinale. Simptomele infestarii animalelor de companie cu limbrici pot să nu apară în cazuri de profilaxie sau atunci când ei nu sunt prezenți în număr mare. Spre exemplu, puii de pisica sau de câine infestați cu limbrici pot acuză simptome abia după o luna de zile de la naștere, simptomele respective apărând sub formă de vomă, anemie, lipsa apetitului, balonare abdominală masivă sau scărpinat excesiv.

Când este recomandat să se facă deparazitarea animalelor de companie

Deparazitarea internă și externă a animalelor de companie este o operațiune care trebuie făcută obligatoriu atât la câini cât și la pisici, indiferent cât sunt de mici.

Deparazitarea internă

Deparazitarea internă poate fi făcută la puii de câini și de pisica care au mai mult de 6 săptămâni în cazul câinilor și mai mult de 7 săptămâni la pisicuțe. Operațiunea se face prin intermediul administrării de comprimate antiparazitare date de către medicul veterinar în funcție de greutatea pe care o are puiul. Este recomandat ca în momentul în care sunt eliminați toți paraziții interni din organismul puiului de câine sau de pisică, acțiunea de deparazitare internă să se repete cu scopul principal de a se elimina toate larvele de paraziți. În cazul în care se vorbește despre prevenirea apariției paraziților interni în organismul animalelor de companie, administrarea comprimatelor respective o să se facă o dată la 3 sau 4 luni de zile. De altfel este bine ca înainte sau după deparazitarea puiului de câine sau de pisica să se administreze acestora și ceva medicamente protectoare hepatice deoarece ele sunt toxice și pot afecta sănătatea ficatului animalelor. În cazul câinilor și pisicilor bătrâne se poate face o deparazitare internă maxim de două ori pe an.

Este foarte important să știți că această deparazitare internă trebuie făcută la animalele de companie chiar dacă ele nu sunt scoase deloc afară. Contaminarea lor cu paraziți interni se poate face și dacă animalele calcă cu lăbuțele în locurile în care noi am intrat încălțați în casă.

Deparazitarea externă

Operațiunea de deparazitare externă poate fi făcută în orice perioadă a anului însă medicii veterinari recomandă ca aceasta să se facă neapărat la începutul sezonului de vară deoarece canicula poate cauza animalelor de companie purici și căpușe. Astfel este indicat ca micilor patrupede să li se facă o deparazitare externă prin intermediul pipetelor cu substanțe special concepute în acest scop și de asemenea să se pună la nivelul gâtului pisicii sau a cățelului pe care îl ținem în casă o zgardă antipurici și căpușe astfel încât să asigurăm protecția animăluțelor în fața acestor paraziți externi.

Este foarte important să știți că înainte de a începe operațiunile de deparazitare internă și externă a animalului de companie pe care îl aveți în posesie să mergeți întâi la medicul veterinar, acesta putând să va spună dacă animalul este perfect sănătos din punct de vedere clinic, în caz contrar existând posibilitatea ca un antideparazitar intern sau extern să fie toxic și poate chiar fatal pentru micul dumneavoastră patruped dacă acestuia nu îi sunt administrate tratamentele corespunzătoare!

Feriți-vă animalele de paraziții externi sau interni!

Medicii veterinari și persoanele de specialitate din acest domeniu va recomandă să vă feriți pe cât posibil de paraziții interni și externi, după cum urmează –

Faceți curățenie și păstrați curățenia în locurile unde aceștia trăiesc.

Dacă locuiți la casă, folosiți insecticide și dezinfectați frecvent grădina și spațiul verde din jurul curții.