Delfinul de Amazon – Delfinul roz de râu, pe cale de dispariție

Delfinul de Amazon – Delfinul roz de râu, pe cale de dispariție
Delfinul de Amazon, cunoscut și sub numele de delfinul roz de râu sau boto, este o specie pe cale de dispariție ce trăiește în bazinurile râurilor Amazon și Orinoco. Acest animal este foarte respectat de localnicii ce spun că cei ce îl omoară vor fi urmăriţi de ghinion toată viaţa.  Conform legendei amazoniei, seara delfinul se transformă într-un tânăr chipeş, care seduce fetele, iar dimineaţă se întoarce la râu şi redevine delfin. Delfinul de Amazon -Caracteristici fizice - Ceea ce îi deosebeşte pe delfinii de Amazon cu delfinii obişnuiţi este, la prima vedere, ciocul lung şi subţire, prevăzut cu câteva fire de păr, despre care se crede că sunt organe senzoriale ce-i ajută să se orienteze mai bine. Delfinii de Amazon au între 2,5 şi 3 m lungime şi pot cântări până la 90 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele. Pe spate au o înotătoare mică, ce seamănă cu o cocoaşă. O altă caracteristică tipică acestor delfini este pielea roz, culoare ce variază în funcţie de vârstă: adulţii au o culoare roz mai intensă, în timp ce puii sunt gri, iar delfinii bătrâni tind să devină albi. Interesant este şi faptul că delfinii de amazon au creierul foarte mare (cu 40% mai mare decât cel uman). Delfinul de Amazon - Habitat şi hrană Toate subspeciile trăiesc în bazinele râurilor Amazon şi Orinoco. Nu se ştie cu exactitate câte exemplare există, dar este cert faptul că delfinii nu sunt întâlniţi foarte des. Se hrănesc cu peşte, crustacee, crabi şi ţestoase mici. Delfinul de Amazon - Comportament În habitatul lor natural, delfinii de Amazon nu sunt vânaţi de nimeni. Neavând nevoie de protecţie, aceştia nu se strâng în grupuri. Totuşi, uneori formează grupuri de 5 până la 35, pentru a căuta surse de hrană, la confluenţa râurilor. Delfinii roz sunt foarte inteligenţi, iar acest lucru se vede după curiozitatea şi prietenia pe care le manifestă faţă de oameni.