Ce este maranta și la ce cosmetice o poți folosi

Ce este maranta și la ce cosmetice o poți folosi

Maranta este o plantă din care se obține o făină foarte slabă în amidon, cunoscută sub numele de arrowroot și care este un ingredient excelent în gastronomie, dar și în ritualurile de înfrumusețare.

Planta numită maranta (sau maranta arundinacea) este originară din America Centrală și de Sud, în special putând fi găsită în pădurile tropicale ale Braziliei. A fost descoperită de botanistul italian Bartolomeu Maranti, în secolul al XVI-lea. Mai este cunoscută și sub numele de planta care se roagă. Deși a fost descoperită relativ recent, există cercetări care arată că planta care se roagă era folosită încă din cele mai vechi timpuri, existnd dovezi ale întrebuințării acesteia chiar și acum 7.000 de ani. Pentru băștinașii din isulele din zona Caraibilor, aceasta era hrana de bază, motiv pentru care fusese botezată ”mâncarea mâncărurilor”.

Din rădăcina acestei plante se obține o  ”făină” care are o serie de beneficii asupra organismului. Este vorba despre pudra care poartă numele de arrowroot și care, de fapt este un amidon ce se găsește în comerț, în zilele noastre, sub denumirea de ”Amidon din rădăcina Arrow”, iar prețul ei variază între 20 și 30 de lei punga de 250 de grame.

Ce este maranta și la ce cosmetice o poți folosi

Cum se folosește maranta

În gastronomie, ”făina” de maranta poate fi folosită pentru a oferi o textură mai densă supelor, sosurilor sau tocănițelor. Se adaugă în aceste preparate, însă nu înainte de a amesteca pudra cu un lichid rece, de preferat apă. Amestecul trebuie încălzit doar până se îngroașă și îndepărtat rapid de pe foc. După care se poate pune fără probleme în mâncarea favorită. Atenție! Dacă încălziți prea tare amestecul, riscați să nu mai obțineți consistența dorită la sosuri sau ciorbe.

De asemenea, din acest tip de amidon se mai pot prepara biscuiți, jeleuri, prăjituri, gelatină.

În ritualurile de beauty, amidonul de ”arrowroot” este excelent pentru prepararea cosmeticelor. Poți face acasă pudră, blush, fond de ten sau tratatemente pentri vindecarea cuticulelor, cu ajutorul acestui ingredient.

Iată un produs pe care îl poți face cu maranta!

Foto: 123rf.com