Batoane proteice – retete homemade delicioase si hranitoare

Batoane proteice – retete homemade delicioase si hranitoare

Am devenit din ce in ce mai atenti la ceea ce mancam zilnic, ne uitam mai des la ingredientele de pe ambalaj, iar multi dintre noi prefera sa prepare acasa portiile de mancare pentru intreaga zi, inclusiv gustarile. Poate cele mai populare gustari din categoria alimentelor sanatoase sunt batoanele proteice. Astazi iti prezint cateva retete simple si foarte sanatoase. Ia un carnetel, sigur vei fi tentat sa incerci macar una! ?

Baton proteic fara gluten

Fiecare portie contine 176 de calorii, dintre care 8,4 g  fibre si doar 5,5 g zahar. Daca o sa alegi 2 astfel de batoane dimineata, consumi doar 350 de calorii, dar 17 g proteine.

Ingrediente:
  • 1 cana medie unt de arahide (jumatate de borcan)
  • 80 g pudra proteica de vanilie
  • 1/2 sirop de artar
  • 2 oua
  • 2 cani fulgi de ovaz fara gluten
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cana de cocos
Mod de preparare:
  1. Incalzeste cuptorul la 120 de grade Celsius. Da o tava cu spray de gatit.
  2. Intr-un bol, amesteca untul de arahide cu pudra proteica si cu siropul de artar, apoi bate cele doua oua si toarna-le peste. Pentru aceasta operatiune foloseste mixerul.
  3. Adauga peste amestec fulgii de ovaz si cocosul. Dupa ce le-ai amestecat bine pe toate, adauga totul in tava si netezeste suprafata cu o lingura.
  4. Tine totul la cuptor 12 minute sau pana cand totul capata o culoare maronie.
  5. Lasa tava la racit, apoi imparte continutul ei in 18 batoane mici.

Timp de preparare: 20 minute.

Continut nutritiv per portie (43, 8 g): calorii 176, grasimi 10,8 g, colesterol 18 mg, sodiu 91 mg, carbohidrati 15,8 g, proteine 8,4 g;

Baton proteic cu ciocolata

Aceste batoane sunt perfecte imediat dupa antrenament, dar pot fi savurate pe post de desert, mai ales pentru ca au un gust incredibil de bun. Daca nu-ti place insa ciocolata (!), poti sa renunti la ea, eliminand astfel 19 calorii per portie.

Ingrediente:
  • 1 cana migdale raw
  • Un varf lingurita sare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 200 g fulgi de ovaz
  • 100 g pudra proteica cu gust de vanilie
  • Un sfert de cana sirop de artar
  • 1/4 ciocolata pentru prajituri (optional)
Mod de preparare:
  1. Pregateste o tava de copt: da-o cu spray si pune o hartie de copt.
  2. Pastreaza un sfert din cantitatea totala de migdale, taie-le marunt si lasa-le deoparte pentru ornament.
  3. Intr-un robot de bucatarie, pune migdalele ramase si sarea si mixeaza-le pana cand migdalele devin o pasta.
  4. Adauga peste ele fulgii de ovaz, pudra proteica si siropul ramas si da-le pe toate prin blender pana cand se maruntesc foarte bine.
  5. Pune amestecul in tava, iar pe deasupra adauga migdalele.
  6. Pune ciocolata la cuptorul cu microunde pana cand se topeste, apoi intinde-o deasupra continutului anterior. Taie totul in 12 portii egale si lasa-le la frigider 20 de minute.

Timp de preparare: 20 minute

Continut nutritiv per portie (42,5 g): calorii 166, grasimi 6 g, colesterol 1 mg, sodiu 162 mg, carbohidrati 17,6 g, proteine 12,8 g.

Mingi proteice

Aceasta reteta ofera doza perfecta de proteine si fibre si pot fi folosite cu succes pe post de gustari sau desert, fiecare minge avand in jur de 77 de calorii. Poti sa le iei si dupa un antrenament mai dur, dar alege 2 mingiute insumand 148 de calorii, 3,4 g fibre si 6,8 g proteine. In plus, nu contin gluten.

Ingrediente:
  • 1 cana migdale raw
  • 100 g fulgi de ovaz
  • 6 curmale uscate
  • 140 g piure de dovleac
  • 35 g pudra proteica
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 1/8 lingurita cuisoare
  • 1 linguri seminte de dovleac crude
  • 2 linguri ciocolata rasa, fara lapte
Mod de preparare:
  1. Pune migdalele, fulgii de ovaz, piureul de dovleac, pudra proteica si mirodeniile intr-un robot de bucatarie. Mixeaza totul de cateva ori, pana cand toate ingredientele se maruntesc usor, fara sa devina pulbere.
  2. Adauga cele 2 linguri de seminte de dovleac si mai da-le putin prin robot, astfel incat semintele sa se imparta in 3-4 bucati. Aluatul va fi usor lipicios.
  3. Separat, amesteca tot in robot ce a mai ramas din semintele de dovleac cu ciocolata si toarna totul intr-un bol mic.
  4. Din aluatul de dinainte, fa in jur de 20 de mingiute, apoi invarte-le in amestecul de seminte si ciocolata si pune-le pe  hartie de gatit.
  5. Pune totul la frigider pentru 20 de minute.

Timp de preparare: 30 minute

Continut nutritiv per portie: calorii 77, grasimi 3,9 g, colesterol 0 mg, sodiu 16 mg, potasiu 110 mg, carbohidrati 8,7 g, fibre 1,7 g, proteine 3,4 g.

Baton proteic cu unt de arahide si orez

La cele 153 de calorii cate are fiecare baton si cele 4,6 g proteine, nu te vei simti vinovat ca ai mancat mai mult de una. Reteta ce urmeaza sa ti-o prezint are doar 5 ingrediente si poate sa-ti ajunga si o saptamana intreaga, daca o tii la frigider.

Ingrediente:
  • 1 cana sirop orez brun
  • 150 g cereale din orez brun
  • 160 g unt de arahide
  • 2 masuri pudra proteica
  • 1 lingura extract de vanilie
Mod de preparare:
  1. Pregateste tava pulverizand spray de gatit.
  2. Incalzeste untul de arahide si siropul de orez la foc mic, timp de 5 minute.
  3. Opreste aragazul si pune repede peste amestec si extractul de vanilie si pudra proteica, apoi se adauga si cerealele de orez si se acopera totul cu ceva.
  4. Dupa ce s-a mai racit putin, pune mixul in tava pregatita mai inainte si pune totul la frigider pentru o ora. Taie amestecul in 18 batoane.

Timp de preparare: 60 minute

Continut nutritiv per portie: calorii 153, grasimi 5,3 g, colesterol 0 mg, sodiu 108 mg, potasiu 96 mg, carbohidrati 24,6 g, proteine 4,6 g.

Baton proteic cu piure de dovleac

Este un baton aromat si nutritiv, foarte usor de preparat si cu un continut ridicat de proteine. Este foarte bun in diete si poate fi consumat alaturi de un smoothie verde, din legume, fie dimineata, fie dupa antrenament.

Ingrediente:
  • 1 cana piure dovleac
  • 1/2 cana unt migdale
  • 80 g pudra proteica cu gust de vanilie
  • 1/2 cana sirop de artar
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 2 oua
  • 1 cana faina integrala de grau
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 1/8 lingurita cuisoare
  • 1 cana fulgi de ovaz
  • 1 lingura fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
  1. Incalzeste cuptorul la 120 de grade Celsius. Da tava cu spray de gatit.
  2. Intr-un bol de marime medie, foloseste un mixer electric pentru a amesteca piureul de dovleac cu untul de migdale, pudra proteica, siropul de artar si extractul de vanilie. Bate cele doua oua si adauga-le in amestec.
  3. Peste tot continutul de dinainte pune faina integrala, bicabonatul de sodiu si mirodeniile si mixeaza-le pana cand devine totul o pasta. Adauga apoi fulgii de ovaz, pune totul in tava pentru gatit si presara pe deasupra fulgii de ciocolata.
  4. Lasa totul la cuptor pentru 12-15 minute. Cand s-a racit amestecul, imparte-l in 18 bucati egale.

Timp de preparare: 25 minute.

Continut nutritiv per portie: calorii 144, grasimi 5,3 g, colesterol 19 mg, sodiu 133 mg, potasiu 152 mg, carbohidrati 17 g, proteine 8,3 g.

Baton proteic cu migdale si cirese

Ciresele fac parte din grupa alimentelor excelente in procesul de refacere, dupa antrenament, deoarece ajuta la repararea fibrelor musculare. Reteta urmatoare are 52 de calorii pentru fiecare portie si 12 g de carbohidrati. In plus, este delicioasa si crocanta. Yummy!

Ingrediente:
  • 1 cana unt de migdale
  • 4 curmale
  • 60-80 g pudra proteica cu gust de vanilie
  • 1 cana fulgi de ovaz
  • 1/2 cana caju sarat
  • 1/2 cana seminte de floarea soarelui nesarate
  • 1/2 cana cirese uscate (pastreaza o mana pentru ornament)
  • 1 cana cereale de orez
Mod de preparare:
  1. Pune untul de migdale, curmalele si pudra proteica intr-un robot de bucatarie. Mixeaza-le bine, pana devin o pasta.
  2. Adauga si fulgii de ovaz si mixeaza totul bine. Peste toate adauga semintele, ciresele uscate si caju si mai da-le putin prin robot, atat cat sa se marunteasca usor. Adauga si cerealele de orez si amesteca totul bine, pana se formeaza un aluat.
  3. Pune totul intr-o tava data cu spray de gatit in prealabil. Adauga ciresele pastrate si indeasa-le in aluat.
  4. Pune tava in frigider pentru cel putin o ora. Dupa aceea, taie totul in 54 de bucati egale.

Timp de preparare: 80 minute.

Continut nutritiv per portie: calorii 52, grasimi 3,3 g, colesterol 0 mg, sodiu 15 mg, potasiu 50 mg, carbohidrati 4 g, proteine 2,3 g.

Mai poti incerca si calorii sau reteta de  si ciocolata neagra! Super sanatoase!